Voorpagina « Wereld van de Efteling 2030Wereld van de Efteling 2030
Op 2 juni komt de Raad van State eindelijk met haar eindoordeel met betrekking tot het bestemmingsplan. Om kwart over 10 komt het verlossende woord naar buiten: Het bestemmingsplan is goedgekeurd. Deze goedkeuring maakt de weg vrij voor diverse uitbreidingen van het park, te beginnen met een uitbreiding aan de oostelijke zijde van het park, de strook naast het Efteling Hotel. De goedkeuring van het bestemmingsplan 'Wereld van de Efteling 2030' heeft al met al 6 jaar in beslag genomen. Als gevolg van de financiële situatie van het park door de coronapandemie zal het park niet gelijk de schop in de grond zetten. Grote investeringen zullen vanaf volgend jaar weer gedaan worden. Naar verwachting zal het eerste project 'Grand Circus Balancé' zijn, een achtbaan in circusthema.

Een ander verhaal dat steeds realistischer lijkt te worden, zijn enkele aanpassingen in Reizenrijk. Zo lijkt het erop dat het Kinder Avonturend Doolhof zijn langste tijd heeft gehad en Monsieur Cannibale een nieuw thema gaat krijgen. Op 24 juni word dit nieuws bevestigd en het omvat zelfs meer dan deze beide attracties. Het park kondigt de Wereld van Sindbad aan, een themagebied rondom Sindbad de Zeeman. Dit is geen willekeurig gekozen thema, aangezien VogelRok is gebaseerd op de tweede en vijfde reis van Sindbad de Zeeman uit de verhalen van 1001 Nacht.

Op termijn zal ook het Reizenrijkplein anders worden ingericht met een groenstrook tussen de Wereld van Sindbad en het naastgelegen Carnaval Festival. Monsieur Cannibale zal een compleet nieuw thema krijgen, de kannibaal verdwijnt en de kookpotten zullen vervangen worden door kleine schepen en krijgt de naam Sirocco. Het Kinder Avonturen Doolhof zal vervangen worden door een spannend eiland met diverse speelelementen en zal Archipel gaan heten. Het hele gebied is opnieuw ontworpen en krijgt nieuwe looproutes, thematisering en aanplanting. Het park heeft hiervoor 2,7 miljoen euro geïnvesteerd. Op termijn zal ook het Panoramarestaurant bij dit thema worden betrokken. Hiermee vormt dit gebied een mooie opmaat naar de toekomstige oostelijke uitbreiding.

Corona - Wederom gesloten
Helaas heeft de wereld nog altijd te maken met het coronavirus. Nadat na de zomer diverse beperkende maatregelen, zoals de anderhalve meter afstand, werden opgeheven ging het in het najaar toch weer mis. Het kabinet kwam met maatregelen waarbij de horeca en theater/bioscoopvoorstellingen alleen toegankelijk waren voor mensen met een geldige QR code op basis van het 3G principe (Getest, Gevaccineerd of Genezen). Voor de Efteling betekende dit dat bij horecalocaties als Het Witte Paard, Station Oost, Panorama en Polles Keuken de CoronaCheck app verplicht is om toegang te krijgen. Later werden hier ook Fabula en Raveleijn aan toegevoegd. Op aandringen van de gemeente Loon op Zand is de Efteling kort daarna overgestapt naar een CoronaCheck voor de entree van het park. Wie voldoet aan deze eisen kan vervolgens, na de kaartcontrole, zonder verdere beperkingen het park bezoeken. Voor de Efteling was het voordeel dat men op volle capaciteit kon draaien en er niet bij de afzonderlijke locatie op een QR-code werd gevraagd.

Helaas was de pret van korte deur toen de besmettingen ineens sterk stegen. Het kabinet verplichte weer de anderhalve meter afstand. Net nu vrijwel alle kuchschotten uit het park gehaald waren moesten deze binnen 24 uur weer in gebruik genomen worden. Het park kwam dan ook snel met het bericht wat de nieuwe maatregelen voor het park betekenen en dat ze hard werken om de schotten weer in de wachtrijen te plaatsen. Ze gaven ook aan dat dit niet op tijd klaar zou zijn en men vroeg de bezoekers om ook zelf verantwoordelijkheid te nemen zolang de schermen niet teruggeplaatst waren. Alsof dat nog niet genoeg was werd de tijd waarop niet-essentiële dienstverlening gesloten moet zijn vastgesteld op 18:00 uur. Dit was gelijk een flinke streep door de rekening van een ouderwets gezellige Winter Efteling, welke normaal gesproken tot 20:00 uur is geopend. Als gevolg hiervan werd de openingstijd een uur naar voren gehaald, doordeweeks opende het park om 10 uur en in de weekenden om 9 uur. Niet veel later werden de maatregelen nog verder aangescherpt waardoor het park zelfs nóg een uur moest sluiten. Dit betekende ook dat alle attracties om 17:00 uur leeg gedraaid moesten zijn en de restaurants en winkels leeg. Met de onzekerheid van de duur van deze maatregelen hakte de Efteling eind november al de knoop door om te melden dat het Oud & Nieuw evenement dit jaar niet door zal gaan.

Ondertussen werden in Anderrijk de laatste puntjes op de i gezet, zodat op 4 december de nieuwste horeca locatie kon worden geopend. Bäckerei Krümel op het Max & Moritzplein was vanaf dag één een schot in de reus. Het rijkelijk gethematiseerde horecapunt sloeg goed aan en zorgde, mede door de opgelegde beperkte capaciteit, voor rijen bij de ingang. Tien dagen later was er weer een nieuwe corona persconferentie. De tot dan toe geldende avondlockdown die tot 19 december zou lopen zou nog met vier weken verlengd worden. Nog dezelfde week, op zaterdag 18 december werd er weer een persconferentie belegd waarin gemeld werd dat Nederland weer in een harde lockdown gaat. Wederom moet het park sluiten en in 2021 niet meer open zal gaan. Zoals het er nu naar uitziet zal het park pas 25 januari haar poorten weer mogen openen. En dat is een flinke streep door de rekening van het park dat in 2022 haar 70e verjaardag viert. De bedoeling was om op 1 januari de Wereld van Sindbad te openen. Tot het park door de lockdown gesloten moest worden liepen de werkzaamheden voorspoedig en werd er bij Sirocco zelfs al proefgedraaid met enkele scheepjes.

Efteling Grand Hotel
Ondanks alle malaise rondom het coronavirus durft het park het toch aan om te investeren. Oorspronkelijk was het de bedoeling om na akkoord van de Raad van State gelijk te beginnen met de oostelijke uitbreiding van het park. Door de onzekerheid rondom het coronavirus heeft de Efteling haar toekomstplannen bij moeten sturen. De Wereld van Sindbad is hier al een voorbeeld van. Op 24 januari maakt het park bekend dat na de zomer het doek valt voor het Spookslot. Op die locatie zal een nieuw themagebied komen. Het gebied zal in 2024 af moeten zijn. Het park investeert 25 miljoen euro in dit project. En zoals vaak bij de aankondiging van nieuwe attracties, is ook nu nieuwe verblijfsaccommodatie aangekondigd. Op het Dwarrelplein bij de ingang zal een zeven verdiepingen tellende hotel komen met 143 kamers, 2 restaurants en 2 winkels met een totaal oppervlak van 450 m2 welke ook door daggasten te bezoeken is. Voor het hotel is 50 miljoen euro uitgetrokken. Na een sluiting van vijf en een halve week opent het park weer op 26 januari 2022. Met de opening van het park is ook de Wereld van Sindbad geopend. Dit is het eerste cadeau dat het park aan haar bezoekers geeft in het jaar dat het haar 70e verjaardag viert. Dit is niet het enige, vanaf maart viert het park iedere dag feest. Op de speelweide kunnen de bezoekers genieten van het pop-up sprookje Efteling Wonderland, gebaseerd op het bekende verhaal van Alice in Wonderland.

Dat de geldbuidel nog niet leeg is blijkt al snel als er enkele grote onderhoudsprojecten worden aangekondigd. Zo is de Pagode maandenlang gesloten om geheel opgeknapt te worden. Bij deze onderhoudsklus wordt ook weer alle verlichting vervangen door LED en zal de tempel weer als vanouds één richting op draaien. Naar verwachting zal de Pagode begin juli weer geopend worden. Een andere attractie die ook geruime tijd in onderhoud is, dat is fonteinshow Aquanura. Naast het gebruikelijke onderhoud aan de showinstallatie worden ook de vlonders in de hoek van de Pardoes Promenade aangepast in verband met de bouw van Efteling Grand Hotel.

De aankondiging van Efteling Grand Hotel zorgt voor nog meer aanpassingen in het entreegebied. Zo wordt het La Place restaurant De Vrolijke Noot gesloopt gaan worden. La Place krijgt vanaf juni een nieuw onderkomen in het Panorama self service restaurant. Daarnaast is de extra in/uitgang van het Sprookjesbos tussen Pinokkio en De rode schoentjes verwijderd. De toegangspoort is opnieuw opgebouwd tussen Polles Keuken en Langnek. Door het verplaatsen van deze toegangspoort is er ruimte om het eerste deel van de Pardoes Promenade, tot Fabula een stuk op te schuiven richting het Sprookjesbos. Uiteindelijk zal ook het Dwarrelplein nog aangepakt worden, maar dat zal nog even duren, aangezien het hotel naar verwachting pas in 2024 geopend zal worden.

Danse Macabre
Op 17 mei werd voor het eerst sinds de aankondiging in januari meer bekend over het nieuwe themagebied dat in 2024 moet verijzen op de plek van het Spookslot. Zo maakte het park bekend dat de nieuwe attractie Danse Macabre gaat heten, naar het gelijknamige muziekstuk van de Franse componist Camille Saint Sans. Ontwerpers Jeroen Verheij en Sander de Bruijn konden ook melden dat de attractie een heel nieuwe beleving zal geven aan Danse Macabre in de Efteling. De nieuwe attractie zal vormgegeven worden als een vervallen abdij en zal 20 meter hoog worden. Het wordt, zoals de Efteling zegt 'griezelen als nooit tevoren'. Naast de attractie zal er ook een souvenirwinkel, horeca en bijpassend entertainment gerealiseerd worden in het themagebied.

Ondertussen is in het Sprookjesbos begonnen met de langverwachte herbouw van het huisje van Vrouw Holle. Eind 2019 werd het huisje gesloopt. Het was toen de bedoeling dat de herbouw al in 2020 zou plaatsvinden. Ook hier was de coronapandemie spelbreker. Om het huisje weer precies zo na te bouwen als het oorspronkelijk was, heeft het park voor de sloop alles tot op de millimeter nauwkeurig gescand. Het is de bedoeling dat Vrouw Holle het in de winter weer kan laten sneeuwen in haar 'nieuwe' huisje. Wat ons verder in de Wereld van de Efteling te wachten staat weet niemand. Je weet het nooit met de Efteling, het is en blijft een 'Wereld vol Wonderen!'


Bronnen: 
"Het sprookje van de Efteling", Bob Venmans * "Anton Pieck ambachtsman", Frans Keijsper * Efteling Spreekbeurtpakket * 
"Anton Pieck, zijn leven zijn werk" * "Mam, een duppie voor een kip'' * Efteling: Kroniek van een Sprookje * TV uitzending: 50 jaar Efteling * 
Efteling Persberichten * Zijn we d'r al? - 60 jaar in woord en beeld- * Efteling Facebook * Eigen waarneming * Twitter