Voorpagina « Nieuw bestemmingsplanNieuw bestemmingsplan
Zoals gebruikelijk staat in het Efteling Theater vanaf september een nieuwe show op de planken. Voor het eerst wordt afgestapt van een musical in de wintermaanden als de Efteling het nieuwe Theaterspektakel CARO aangekondigd. Hiermee hoopt het park een internationale show neer zetten die ook voor niet Nederlandstalige gasten te bezoeken is. In CARO 'draai je eigen rondje mee in een carrousel vol herkenbare momenten uit het leven gegrepen. Een visueel spektakel voor de hele familie waar woorden overbodig zijn.' Het is de eerste theatershow die niet alleen over de wintermaanden te zien is, de show wordt wekelijks meerdere keren opgevoerd. Met het oog op de toekomst komt de Efteling met het nieuws dat ze in 2020 een nieuwe attractie, waarschijnlijk een achtbaan, wil openen buiten de huidige parkgrenzen. Reizenrijk zal hierdoor met 3 hectare worden uitgebreid richting de N261. Een belangrijk onderdeel van het bestemmingsplan is de bereikbaarheid en verkeersoverlast voor omwonenden. Om de doorstroming in de ochtend en de avond te verbeteren komen er wisselstroken op de Europalaan. Normaal gesproken voorziet de Europalaan in twee rijbanen richting de Efteling/Kaatsheuvel en twee naar de N261. Door hier gebruik te maken van wisselstroken, is het mogelijk om in de ochtend drie rijbanen richting het park in gebruik te nemen en 1 terug. In de avond kan dit omgedraaid worden, wat de doorstroming vanaf het parkeerterrein ten goede komt. De bedoeling was om deze wisselstroken al in werking te hebben voor het hoofdseizoen. Het zal echter tot 6 december duren voordat ze officieel in gebruik genomen worden.

Op 20 september 2018 keurde de gemeente Loon op Zand het nieuwe bestemmingsplan ‘Wereld van de Efteling 2030’ goed. Het park komt kort daarna met het nieuws dat er een nieuw sprookje toegevoegd gaat worden aan het Sprookjesbos. Tussen de grot van Sneeuwwitje en Assepoester komt het relatief onbekende sprookje De zes zwanen van de Gebroeders Grimm. Het sprookje zal vanaf het najaar van 2019 te zien moeten zijn. Dit blijken niet de enige plannen van het park te zijn, want het park komt ook met het nieuws dat de Bob na maandenlang in storing te hebben gelegen weer zal worden geopend. Echter, niet voor lang. Vanaf 11 oktober 2018 is de populaire attractie geopend, maar zal na het hoofdseizoen van 2019 definitief gesloten worden. De attractie zal worden vervangen door een nieuwe (dubbele) achtbaan, genaamd Max & Moritz. In september zal de huidige baan gesloopt worden. Het huidige stationsgebouw van de Bob zal blijven staan en worden uitgebreid. De nieuwe attractie heeft niet als zijn voorganger geen lengterestrictie.

Het jaar 2019 zal bol staan van het nieuws. Op 1 maart 2019 werd bekend dat de Efteling deze uitbreiding toch moet uitstellen nadat enkele buurtbewoners alsnog in beroep zijn gegaan bij de Raad van State. De definitieve uitspraak zal naar verwachting pas eind 2019 gedaan worden. Door het uitstellen van de plannen, lijkt het alsof de Efteling haar geld kwijt moet aan andere zaken. Dit klinkt misschien vreemd, maar niet als je weet dat een stichting geen winst mag maken. En laat het nu net zo zijn, dat alle aandelen van de Efteling B.V. in handen zijn van Stichting Natuurpark de Efteling. En dus zit de Efteling niet stil, want er worden tal van onderhoudsprojecten aangekondigd. Zo investeert het park bijna 5 miljoen euro in onderhoud aan twee attractie uit 1984, namelijk Carnaval Festival en De Oude Tufferbaan. Bij Carnaval Festival worden de Afrika, Japan en China scenes tijdens het groot onderhoud aangepast en zal alle halogeenverlichting vervangen worden door Led lampen. Bij De Oude Tufferbaan worden alle voertuigen vervangen door nieuwe unieke exemplaren. Daarnaast zal de besturing aangepast worden en wordt een interactief element toegevoegd waarbij bepaalde nieuwe toevoegingen in beweging gezet kunnen worden.

In het Sprookjesbos worden vele sprookjes grondig gerenoveerd. Repelsteeltje is maanden lang niet te zijn voor de bezoekers en later dit jaar zal het huisje van Vrouw Holle, het voormalig Sprookjesmuseum, herbouwd worden omdat het gebouw onherstelbare schade heeft opgelopen bij eerdere graafwerkzaamheden in de buurt. Een andere verandering in het park is die van PandaDroom. Op 13 mei maakt het park bekend dat de jubileumattractie uit 2002 vanaf november niet meer in de huidige vorm te beleven zal zijn. De Efteling heeft haar samenwerking met het Wereld Natuur Fonds beëindigd en als gevolg daarvan zal PandaDroom haar deuren sluiten. De attractie wordt in november omgebouwd en zal een nieuwe film, horeca én naam krijgen, namelijk Fabula. In de acht minuten durende film zien het verhaal van een eekhoorn en een beer die het niet zo goed met elkaar kunnen vinden. Met behulp van Klaas Vaak leert de beer meer respect te hebben voor andere dieren. Wat ons verder te wachten staat weet niemand. Je weet het nooit met de Efteling, het is en blijft een "Wereld vol Wonderen!"

Bronnen: 
"Het sprookje van de Efteling", Bob Venmans * "Anton Pieck ambachtsman", Frans Keijsper * Efteling Spreekbeurtpakket * 
"Anton Pieck, zijn leven zijn werk" * "Mam, een duppie voor een kip'' * Efteling: Kroniek van een Sprookje * TV uitzending: 50 jaar Efteling * 
Efteling Persberichten * Zijn we d'r al? - 60 jaar in woord en beeld- * Efteling Facebook * Eigen waarneming * Twitter