Voorpagina « Sprookjes « Baron 1898


Op 18 april 2014, tegelijk met de officiële benoeming van Fons Jurgens als voorzitter van Raad van bestuur, maakte de Efteling ook bekend in de zomer van 2015 een nieuwe attractie te openen. Veel informatie laat het park nog niet los. Wel is bekend dat de nieuwe attractie een Dive Coaster van de Zwitserse fabrikant Bollinger & Mabillard (kortweg B&M) gaat worden. Hierbij zal de bezoeker een vrije val maken van 37,5 meter. Met een topsnelheid van 90 km/u zal de Dive Coaster de snelste achtbaan van het park worden.

Op 30 april werd bekend dat de nieuwe (stalen) achtbaan achter De Vliegende Hollander zal komen te staan. De ingang van de attractie zal aan de laan tussen de horecapunten Seylend Fregat en de Meermin komen. De Efteling heeft laten weten dat de nieuwe achtbaan geen vervanging is voor de Python. Over het thema liet het park lang niets los. Echter, het gerucht ging al snel dat de achtbaan gethematiseerd zal worden naar een verlaten kolenmijn. De nieuwe attractie zal 18 miljoen euro gaan kosten.Concepttekening Baron 1898Naam en thema
Nadat eind augustus al begonnen werd met de voorbereidingen van de bouw, maakte het park op 15 oktober 2014 de naam en het thema van de nieuwe achtbaan bekend. De attractie gaat 'Baron 1898' heten en krijgt het thema mee van een oud Hollandse mijn. Baron 1898 is meer dan alleen een achtbaan, het krijgt namelijk een verhaal mee rondom de sage van de Witte Wieven. Hoofdpersoon in dit nieuwe Efteling sprookje is Gustave Hooghmoed.

Gustave Hooghmoed is een rijke baron die in een oude mijn een goudader heeft gevonden. De legende gaat dat er Witte Wieven rondzwerven in de oude en verlaten mijngangen, om de vruchtbare grond te beschermen. Al snel weet Gustave een leger mijnwerkers (ook wel kompels genoemd) bij elkaar te krijgen om hem te helpen door ze gouden bergen te beloven. Maar wanneer ze naar beneden gaan, staan ze snel één voor één weer boven. de Witte Wieven zullen er alles aan doen, om de grond en het goud te beschermen. Later dit jaar, in september 2015, verschijnt een verhaal over Baron 1898. Het boek is geschreven door Jacques Vriens.

Baanverloop
Op 19 februari 2015 gaf de Efteling via een persbijeenkomst meer details vrij over Baron 1898. De nieuwe aanwinst van het park heeft totale ritduur is 130 seconden en heeft een lengte van 501 meter. Over het baanverloop deed het park ook niet langer geheimzinnig. Nadat de treintjes uit de tunnelbak komen, razen ze door een Immelmann, een halve looping gevolgd door een halve kurkentrekker. Vervolgens raast de trein door een tweede inversie, namelijk een Zero G-roll, een uitgestrekte kurkentrekker. Na deze twee inversies volgt een snelle Helix, waarna het station weer in zicht is.Locatie voor de nieuwe attractie


Baanverloop Baron 1898