Voorpagina « Parkshow (2013-2020)


Sinds 8 april 2011 is in de Efteling de parkshow Raveleijn te zien. Deze show is meerdere keren aangepast. Voor 2013 komt de Efteling met een compleet vernieuwde parkshow. Hiervoor wordt samengewerkt met het Franse themapark Puy du Fou. Het verhaal van Paul van Loon is nog steeds de basis van de show. De vernieuwde show, is op 30 april 2013 in premiere gegaan.

Parkshow
Net zoals vaak ook bij boekverfilmingen gebeurt, wordt het verhaal niet één op één overgenomen naar de voorstelling. Raveleijn is hier zeker geen uitzondering op. Het complexe verhaal was ook in de voorgaande show niet geheel overgenomen en ook nu zijn er enkele plot-wisselingen ten opzichte van het boek. Zo komen de bannelingen, waaronder Samuel en Samira (met uil) niet meer voor in het verhaal. Voor de nieuwe show zijn vele veranderingen doorgevoerd. Wat als eerste opvalt, is dat er grote beschilderde doeken aan het dak van de tribunes hangen die het nieuwe decor nog even geheim houden. Daarnaast zijn alle TV schermen weggehaald. Als de tribunes nagenoeg gevuld zijn kan de show beginnen. Plots staat er midden in het publiek een man op. Hij is radeloos, hij is zijn vijf kinderen kwijt. Met zijn handen in z'n haar loopt hij weg.

Dan begint de muziek, het overbekende thema van Raveleijn. Als de doeken daarna gevallen zijn, blijkt dat van een kale zandbak weinig meer over is, midden in de arena staat de oude, vervallen, stadspoort, met een waterpartij eromheen. Vier kinderen komen de arena binnenlopen, op zoek naar Joost. Ze komen bij een oude vervallen stadspoort uit, maar van Joost geen enkel spoor. Achter de stadspoort, zien ze een toren met daarop een vrouw. Ze stelt zich voor als Halina.

Ze roept de raven, die naar de kinderen moeten halen. Thomas, Maurits, Lisa en Emma lopen even later met hun raven de arena binnen, op zoek naar Joost. Middenin in de arena stappen ze door de stadspoort die ondertussen in mist gehuld is. Niet veel later komen de kinderen als vier volwassen ruiters te paard weer door de poort. Al snel komt ook Joost de arena binnengereden. Joost wil zijn broers en zussen de stad laten zien, als ze Halina zien. Zij verteld, dat de bevolking van de stad Raveleijn gebukt gaat onder de heerschappij van de kwade graaf Olaf Grafhart. Dat had ze beter niet kunnen zeggen, want Halina wordt gevangen genomen door de wachters van Olaf Grafhart en opgesloten in een kooi. De kooi vult zich met rook, en even later is Halina verdwenen.

Ze heeft de woorden nog maar amper uitgesproken of ze zien een valk vliegen. Halina weet de ruiters te vertellen dat het Grijsvalk is, de valk van graaf Olaf Grafhart. Het is het teken dat hij in de buurt is. Dan reist langzaam een zwart gedaante op uit het water. Olaf Grafhart. Gelijk komen ook twee wachters de arena in. Grafhart wil de ruiters weg hebben uit Raveleijn en laat zijn wachters dit klusje opknappen. Alle vijf de ruiters zijn flink in gevecht met de wachters. Op de toren vechten Thomas en Olaf Grafhart met elkaar. 

Terwijl Thomas via een touw van de toren springt, komen vanaf het tribunedak enkele wachters naar beneden. Ze gaan de strijd aan met de ruiters. Ondertussen komt een ruiter met een in brand staande cape voorbij rijden op zijn paard. De ruiters zijn verslagen, maar de strijd is nog niet gewonnen. Draconicon komt te voorschijn, vanuit de grond. In het originele verhaal van Paul van Loon, had iedere ruiter een eigen element (water, vuur, metaal, aarde en hout). Alleen als 'de vijf' hun krachten zouden bundelen, dan kon Draconicon worden verslagen. In de nieuwe show is dit anders. Iedere ruiter wijst mijn zijn/haar wapen naar Draconicon, waarna vanuit de vijvers water, en vanaf de gaanderijen en toren vuur gespuwd wordt. Hiermee is Draconicon verslagen.
 


Nu Draconicon verslagen is, heeft Olaf Grafhart weinig meer in te brengen. Halina verschijnt vervolgens weer in de kooi en wordt vrijgelaten. De ruiters houden Grafhart goed in de gaten en willen dat hij weer verdwijnt. Maar nog voordat hij in de vijver kan verdwijnen schiet zijn kostuum van hem af, en staat hij enkel nog in zijn ondergoed. Hij loopt met twee wachters naar het water, waarna ze langzaam wegzakken. Tot slot vertonen de ruiters hun voltige-kunsten alvorens ze afscheid nemen van Halina. Nu Raveleijn bevrijd is, kunnen de ruiters weer terug naar de echte wereld. Ze verlaten de stad te paard via de stadspoort en komen kort daarna met ieder een raaf op hun hand de stadspoort uitlopen. Eindelijk zijn ze weer terug en eindelijk zijn ze weer herenigd met hun vader. Eind goed, al goed.

Kleine aanpassingen
De show zoals deze vanaf 2013 te zien is in het park, is in grote lijnen ongewijzigd gebleven tot op heden. Wel zijn er ieder jaar weer enkele kleine aanpassingen gedaan. Dit zijn voornamelijk het wisselen van kleine stunts. Gedurende de coronaperiode is de show op meerdere punten aangepast. De ruiters worden door Halina naar Raveleijn gehaald om te trainen voor het moment als zij hen echt nodig heeft om de stad te beschermen. De aanpassingen aan de show moesten gedaan worden om aan de richtlijnen van het RIVM te voldoen.