Voorpagina « Muziek van Merkelbach


De muziek van René Merkelbach
René Merkelbach is verantwoordelijk voor alle muziek van Raveleijn. Het is niet de eerste keer dat René voor de Efteling componeert. Veertien jaar (1998) geleden werd hij voor het eerst gevraagd om voor de Winter Efteling kerstbellen en andere winterse geluiden toe te voegen aan de paddestoelen in het Sprookjesbos. Later kwamen er ook andere (grotere) projecten bij zoals de Pardoes Prommenade, De Vliegende Hollander, Assepoester, winkelmuziek, Joris en de Draak en muziek voor diverse tv en theater producties. Met Raveleijn kwam misschien wel het grootste project op hem af. René componeerde alle muziek voor de televisieserie, de parkshow en de online videogame.

De muziek speelt een heel belangrijke rol in Raveleijn. De hele sfeer wordt er mede door bepaald. René Merkelbach presteert het met zijn composities voor Raveleijn weer om met muziek een sfeer te creëren die de attractie/show tot leven laat komen. Voor De Vliegende Hollander deed hij dit ook al door middel van Soundscapping.

In het park begon het creëren van die 'Raveleijn-sfeer' al halverwege het seizoen 2010. Toen konden de bezoekers al een glimp opvangen bij de oude stadspoort. Het gezang aan het begin, wat later wordt aangevuld met onder andere piano en viool, het had zo de intro kunnen zijn van een nieuw nummer van Within Temptation. Menig bezoeker heeft de magie van poort en muziek rustig op zich laten inwerken, totdat het water ruw vanuit de vijver omhoog spoot.

Het muzikaal hoogtepunt is zonder twijfel het moment waarop de ruiters de stad binnen komen rijden. Ook al zou je de show niet zien, in de muziek hoor je het galopperen van de paarden. Maar er zijn meer muzikale juweeltjes te horen. Zo is een elektrische gitaar te horen tijdens het gevecht van Thomas, die zelf gitaar speelt in een band. En bij Maurits, de natuurliefhebber, is een houten fluit te horen. Het zijn allemaal van die kleine dingen die het zo mooi maken.

Voor de opnames van de gehele score heeft de Efteling het ditmaal dichter bij huis gehouden. Voor De Vliegende Hollander en Joris en de Draak ging men nog naar Praag, voor Raveleijn werd de hulp in geroepen van het Brabants Orkest onder leiding van Jan Stulen. De opnames vonden plaats in België, nabij de abdij van Postel. Later zal het Brabants Orkest nogmaals terugkeren naar België, maar dan voor de opnames voor Aquanura. Muziek wordt vaak onderschat, maar beeld je de shows en attracties eens in zonder muziek, dan zijn ze niet half zo leuk...Muziek uit Raveleijn (CD)
De show is gedurende het seizoen 2011 meerdere keren aangepast, wat het verhaal ten goede kwam. De laatste versie van 2011 is vastgelegd op CD. Hieronder een overzicht van de nummers die op de CD staan.

1.
Joost en Halina René Merkelbach / Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen
1'13" 
2.
Desolaat René Merkelbach / Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen
2'45" 
3.
Feest op het marktplein René Merkelbach / Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen
0'50" 
4.
Opkomst Graaf Olaf Grafhart en Halina René Merkelbach / Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen
1'01" 
5.
Samira's uil René Merkelbach / Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen
0'44" 
6.
De giervalk René Merkelbach / Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen
0'37" 
7.
Graaf Olaf Grafhart René Merkelbach / Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen
1'28" 
8.
De wachters René Merkelbach / Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen
1'45" 
9.
Magische spreuk Halina René Merkelbach / Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen
0'55" 
10.
Entree Ruiters René Merkelbach / Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen
1'50" 
11.
Gevecht Thomas René Merkelbach / Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen
1'49" 
12.
Gevecht Maurits René Merkelbach / Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen
2'44" 
13.
Gevecht Emma en Lisa René Merkelbach / Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen
1'54" 
14.
Draconicon René Merkelbach / Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen
1'14" 
15.
Finale ruiters René Merkelbach / Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen
2'58" 
16.
Slot René Merkelbach / Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen
0'55" 
17.
Raveleijn is bevrijd René Merkelbach / Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen
0'49" 
18. Helden René Merkelbach / Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen
2'24" 


Met dank aan Eftelist voor het gebruik van de foto met René Merkelbach