Voorpagina « InleidingNa anderhalf jaar bouwen werd op 8 april 2011 de middeleeuwse stad Raveleijn geopend, die alleen te bereiken is via de oude (magische) stadspoort aan het Ton van de Venplein. Raveleijn is niet zomaar een openluchttheater. Het enorme bouwwerk is naast decor van de nieuwe parkshow ook een restaurant en het is het nieuwe kantoor van de Efteling. Daarnaast heeft het ook de functie van evenementen locatie.

Maar daar houd de beleving niet op. Eén dag voor de opening van Raveleijn, verscheen het gelijknamige boek, geschreven door Paul van Loon. Hij schreef het verhaal waar de Efteling de parkshow op gebaseerd heeft. Eerder al, op 26 april om precies te zijn, ging op RTL4 de tv serie Raveleijn van start.
Het verhaal

Het gaat over het gezin Woudenberg dat verhuist van de stad naar een oude herberg aan de rand van het bos. Vader, moeder en vijf kinderen. Thomas is de oudste zoon, dan heb je Maurits, dan de tweeling Emma en Lisa en Joost, de jongste zoon. De dorpelingen bekijken hen met argwaan, 'wat moeten die stadse mensen hier', denken ze. Maar de kinderen zullen ontdekken dat er een groot avontuur wacht. Raven leiden hen naar een oude, geheimzinnige stadspoort waarop een cryptische tekst verschijnt: Raveleijn, waar raven ruiters zullen zijn.

Zodra ze door de poort stappen veranderen zij in volwassen ruiters, de raven veranderen in prachtige paarden. Ze komen in een andere wereld terecht, waar de oeroude stad Raveleijn ligt. Graaf Olaf Grafhart regeert met ijzeren hand en onderdrukt de bewoners van Raveleijn door ze monsterlijke wezens te laten bouwen. Bijtmonsters, van ijzer, hout en leer en met stalen kaken. Verstopt in de bossen in geheime grotten buiten de stadsmuren woont echter een aantal bannelingen, onder leiding van de oude, blinde Samuel. Hij heeft een dochter, Samira, op wie Thomas, de oudste van de kinderen Woudenberg, verliefd zal worden, want dat moet ook in zo'n verhaal. Van hen krijgen de kinderen te horen dat er een oude voorspelling is. Vijf ruiters zullen komen om de bevolking van Raveleijn te redden. De kinderen begrijpen dat zij de uitverkoren vijf zijn, de orde van raven, die in het geheim geleid wordt door Halina, de vrouw van graaf Olaf Grafhart. De bannelingen helpen hen bij het ontwikkeling van speciale krachten, die zij alle vijf blijken te hebben. De basis van hun krachten zijn de elementen: vuur, hout, metaal, water en aarde.

Na een korte opleiding bij de bannelingen begeven zij zich naar de stad Raveleijn om ten strijde te trekken tegen de graaf. Uiteindelijk bereiken de vijf de stadswallen, maar daar worden ze opgewacht door de wachters van graaf Olaf. Na een heftige confrontatie met bijtmonsters en hordes vogels, waarbij ze voor het eerst gebruik maken van hun ontwikkelde gaven, komen ze uiteindelijk tegenover de verschrikkelijke graaf Olaf te staan. De graaf heeft echter nog een reusachtige verassing achter de hand. Een strijd op leven en dood ontbrandt.