Op deze pagina alles over de Efteling Pinparade. Naast een uitgebreid overzicht van alle pins ook een stukje geschiedenis. Hierin lees je waar dit fenomeen' vandaan komt, en hoe het is uitgegroeid tot de gekte die het nu is.
Er was eens een pin...
Al jaren is het verzamelen van speldjes, sigarenbandjes en pins een bekend fenomeen. Ook in de Efteling. Al een aantal jaren prijkten op de kleding van de medewerkers een pin of speldje met het themalogo van dat jaar. Veel liefhebbers probeerden op allerlei manieren zo'n exclusief exemplaar te bemachtigen. In 1999 bracht de Efteling voor de eerste keer echt pins uit, daarvoor zaten enkel speldjes in het assortiment. De serie die in 1999 uitkwam was die van de Laven. Vijf verschillende Laven en een pin met het 'Laaf' logo, zoals we die nog kennen van Laaf Products. Naast deze serie moest je als bezoeker een beetje geluk hebben, want zo nu en dan werden themapins weleens als prijsje of cadeautje bij een meeting weggegeven. Drie jaar later kon ter ere van het jubileum de '50 jaar Efteling' pin gekocht worden. Blijkbaar bleek er veel vraag naar te zijn, want er kwam ook snel een Pardoespin en een PandaDroom serie uit.
In 2003 lijkt het PinParade-virus definitief uit de Disneyparken te zijn overgewaaid naar de Efteling. Er werd een nieuwe serie pins uitgebracht. Deze werden ontworpen door de Geesink Studio's. Dat is niet een vreemde naam voor de Efteling, immers Joop Geesink was het die Carnaval Festival ontwierp. De eerste serie betrof een achttal sprookjesfiguren. Om de pingekte een beetje aan te wakkeren, kon iedereen tegen inlevering van de bon uit de Wonderwaardigheden (speciaal voor abbonementhouders) een Roodkapje-pin krijgen. Buiten het park konden Langnek en Holle Bolle Gijs Pins verkregen worden bij aankopen bij de Albert Heijn. Met de opening van het nieuwe Anton Pieckplein bracht de Efteling weer vier pins op de markt. Deze waren echter enkel te verkrijgen door te ruilen of zelf het Smidje tegen het loon van 100 eurocenten aan het werk te zetten. Welke pin eruit rolde was een verrassing. Hierdoor werd het ruilen voor velen heel interessant.
De PinParade loopt als een trein, en als in de zomer dan ook nog een tweede serie van het Sprookjesbos (zes pins) verkrijgbaar is, hebben de verzamelaars weer een nieuwe uitdaging. Deze uitdaging wordt nog groter als blijkt dat het personeel van de Ondernemingsraad (OR) een pin krijgen met daarop Holle Bolle Gijs en de tekst 'Laat je hORen'. Op internet veilingsites, werd deze pin, evenals de oude Holle Bolle Gijspin uit 1992, door sommige mensen voor enorme bedragen verkocht. Het is een manier om een collectie te completeren, maar een erg dure manier. Aan het einde van het seizoen maakt de Efteling bekend dat de musical Doornroosje van Studio 100 gedurende 5 maanden in het Efteling Theater op de planken staat. Gasten die in oktober kaartjes boeken krijgen een Doornroosje Musical pin cadeau, deze zal later ook in de Winter Efteling verkocht worden. Evenals de 'luxe' versie die dikker is en een 'diamantje' heeft.
In de Winter Efteling 2003/2004 ligt er wederom een serie in de souvenirwinkeltjes: Winter Eftelingserie. Deze bestaat uit vijf pins, waaronder het logo van de Winter Efteling. Via acties in en buiten het park zijn nog eens drie pins verkrijgbaar. Een bijzondere pin is de Coca-Cola pin, deze heeft net als de Zeven Mijls Zomerpin lichtjes, die knipperen. De PinParade heeft in 2004 een vervolg gekregen met een serie Carnaval Festivalpins en diverse attractiepins. Tevens was er iedere maand een PinParadedag, waarbij een aparte genummerde pins werden verkocht. De Efteling heeft attracties en sprookjesfiguren te over, dus voorlopig hoeven verzamelaars zich niet druk te maken over een tekort aan nieuwe pins. Met musicals, nieuwe attracties, jubilea en televisieproducties heeft het park aangegeven voldoende kansen te zien om met de Pinparade door te gaan.
|