Voorpagina « PandaDroom (2002 - 2019)PandaDroom was het cadeau wat de Efteling, in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, haar gasten aanbood in haar 50 jarig jubileum in 2002. De keuze voor de attractie was uniek voor de Efteling. Niet eerder had het park een attractie ontwikkeld met een externe partij, zoals bij PandaDroom.

Wat er aan vooraf ging…
PandaDroomAl ruim een jaar zijn er geruchten dat de Efteling samen met het Wereld Natuur Fonds een attractie zou bouwen. De samenwerking is op zich nog niet eens zo gek, aangezien het afgelopen jaar al een paar keer een stand van het Wereld Natuur Fonds heeft gestaan. Maar een gezamenlijke attractie: wat moeten we daar van denken? Op Wonderchat (voormalige mailinglist van Eftelingliefhebbers) deden de wildste geruchten de rondte. Zo zou er een panda voor de ingang staan (of zelfs op het dak), net zoals er een enorme vogel voor VogelRok staat. Het woord ‘panda’ zou het hele jaar nog vaak terug komen. Namen als PandaDream, Pandawereld of gewoon ‘PandaDroom’ werden al genoemd als attractienamen. Over de locatie was men het ook nog niet eens. Maar toen begin dit jaar bekend werd dat het nieuwe Efteling Theater niet aan het begin van de Pardoes Promenade, maar in het nieuwe Uitrijk komt te staan, was het niet moeilijk meer om te ‘raden’ waar de attractie gebouwd zou worden. De locatie van het huidige theater kan simpelweg nog niet gebruikt worden omdat daar dit jaar (2001) nog de Sprookjesshow wordt opgevoerd. Waarschijnlijk zal daar in de toekomst een grote attractie komen te staan à la Droomvlucht en Fata Morgana. Echter, gezien de locatie (Ruigrijk) zou een achtbaan/thrill-ride ook niet ondenkbaar zijn.

En dan is er nog de vraag: wat voor attractie wordt het? De Efteling was reeds op werkbezoek geweest bij Disneyland Paris. Hier hebben ze de techniek van "Honey I Shrunk The Audiance" (een 3D-film/attractie) bekeken. Het is dan ook niet zo vreemd om dan te denken dat de Efteling nu een 3D-Bioscoop gaat bouwen. Maar ja, wat moet je je voorstellen bij een 3D-Bioscoop in de Efteling. De Efteling ontkent tot dat moment nog steeds dat er ze samen met het Wereld Natuur Fonds een attractie gaan bouwen. "We hebben nog geen besluit genomen", was meestal het antwoord.

Op 28 juni kwam de Efteling dan toch met een persbericht:

Wereld Natuur Fonds en Efteling werken samen aan nieuwe attractie
Het Wereld Natuur Fonds werkt samen met de Efteling aan een attractie die in 2002 geopend zal worden in het Kaatsheuvelse attractiepark. Het is voor het eerst dat een natuurbeschermingsorganisatie op een dergelijke manier in contact wil komen met het publiek en het op een aansprekende manier gaat informeren over het belang van wereldwijde natuurbescherming.

Het Wereld Natuur Fonds slaat met deze samenwerking een nieuwe weg in als het gaat om contacten met het publiek. Directeur Hans Voortman: "Wij willen ons werk en activiteiten dicht bij de Nederlandse bevolking brengen door ze een unieke ervaring te bieden. De Efteling is met haar drie miljoen bezoekers per jaar bij uitstek de plek om dat contact te leggen, om mensen op een verrassende, vernieuwende en interactieve manier kennis te laten maken met wereldwijde natuurbescherming".

Ook de Efteling is bijzonder verheugd met de nieuwe partner. Directievoorzitter Ronald van der Zijl: "Niet alleen hebben we er straks een aansprekende attractie bij, we doen dat ook nog eens met een partij die past bij onze uitstraling. Wij zijn in eerste instantie een park en hebben natuur sinds de oprichting hoog in ons vaandel staan". Naast deze attractie opent de Efteling in haar 50ste jubileumjaar ook een theater met 1.200 zitplaatsen.

De attractie is voor alle leeftijden en zal de werktitel PandaDroom krijgen. Het gebouw krijgt een zo natuurlijk mogelijke uitstraling, waarbij optimaal gebruik gemaakt zal worden van het bestaande groen. In PandaDroom zullen bezoekers op een verrassende wijze rondgeleid worden door verschillende natuurgebieden op aarde.


Echt veel wijzer worden we hier ook niet van. Er wordt niet gezegd wat voor attractie het wordt en ook niet in welk thema. Wat dat betreft moeten we waarschijnlijk wachten 31 mei, als de Efteling haar 50e verjaardag viert. Wat wel opvallend is in het persbericht is de volgende zin: Het gebouw krijgt een zo natuurlijk mogelijke uitstraling, waarbij optimaal gebruik gemaakt zal worden van het bestaande groen. Het gevolg is dat er een heel stuk bos is gekapt tussen de Pardoes Promenade en de Swiss Bob. Het klinkt wat vreemd, maar de Efteling kennende zal het goed komen. Ondanks dat in het persbericht wordt gesproken over een werktitel is het niet onwaarschijnlijk dat de attractie uiteindelijk wel PandaDroom gaat heten. De domeinnamen www.pandadroom.nl en www.pandadroom.com werden beide reeds vastgelegd door het Wereld Natuur Fonds. Uiteindelijk zal de attractie de naam PandaDroom behouden.

Sluiting PandaDroom
Op 13 mei 2019 maakte de Efteling bekend dat het de samenwerking met het Wereld Natuur Fonds beëindigd per einde 2019 en dat hiermee een einde komt aan het huidige PandaDroom. Vanaf november ging de attractie in onderhoud. Tijdens dit onderhoud werd de techniek opgeknapt of vernieuwd en kreeg de attractie een nieuwe film, vernieuwde horeca en een nieuwe naam, namelijk:Fabula.