Voorpagina « Pardoes de TovernarPardoes is al weer heel wat jaren gastheer in de Efteling. Maar hoe is dat eigenlijk gekomen? En wat betekent Pardoes voor de Efteling? Op deze pagina vind je het verhaal achter Pardoes (afkomstig uit een 'Efteling-Club' uitgave). Verder kun je lezen over Pardoes' "carrière" in de Efteling. Sinds begin jaren negentig is hij van een papieren logo uitgegroeid tot een mascotte met een eigen Promenade en vele souvenirs.

Het verhaal van Pardoes de Tovernar:
Ver weg tussen de sterren..., op een geheime plek in het heelal, bevindt zich de ster der sterren. En vlak naast die ster, schitterend in het sterrenlicht, vind je de planeet Symbolica. Symbolica is gehuld in kleurige nevel. Paars, oranje, rood, groen, geel en goud... Kijk, daar loopt Pardoes. Hij heeft een hele stapel dikke boeken bij zich. Ze zien er heel oud uit, die boeken. Ze zijn bedekt met een behoorlijke laag stof. Pardoes huppelt een beetje, dus zó zwaar zijn de boeken blijkbaar toch niet. Of zou Pardoes soms heel erg sterk zijn? Pardoes huppelt in de richting van een oude man. Een hele lange sliert vrolijk gekleurde Tovertwinkels twinkelt achter hem aan. "Uit!", zegt Pardoes tegen de oude man. "Grootmagister, ik heb alle boeken al uit!" En Pardoes gooit de boeken met een nonchalant gebaar op de grond. Hij gooit wat Tovertwinkels mee. Als bij een wonder landen de boeken keurig netjes, heel zacht bovenop elkaar in het gras. "Pardoes toch, je laat me schrikken!", zegt de Grootmagister bars met zijn zware stem. Maar aan zijn ogen zie je dat hij het niet meent. "Je hebt de zeven wijsheden al gelezen zeg je? Huh! Dat kan nooit. Laat mij je dan maar eens overhoren."

"Vertel eens, hoeveel is: Ayentruc maal Crujlomdai?" "Oh dat is Privamqrium!", zegt Pardoes zonder aarzelen. "Hmmmm... ", zegt de oude man terwijl hij door zijn baard strijkt. "Ik geloof dat je gelijk hebt. En wat is het magische getal?" "Zeven!", zegt Pardoes. "Eens zien of je alle andere dingen die ik je heb geleerd óók nog weet!" En de Grootmagister stelt Pardoes nog een paar hele moeilijke vragen. Soms zien we een heuse denkrimpel verschijnen op het voorhoofd van Pardoes. Maar hij lijkt het er goed vanaf te brengen. "Alle Tovertwinkels", zegt de Grootmagister dan. "Pardoes, je bent geslaagd! Je weet nu genoeg van heden, verleden en toekomst. Oftewel van vandaag, gisteren en morgen. Hier moet ik even over nadenken!" En de Grootmagister trekt zich mompelend terug in zijn verblijf. Pardoes gaat met een grasspriet tussen zijn tanden rustig zitten wachten tot de Grootmagister terugkomt.

Na anderhalve dag komt de Grootmagister terug. Hij ziet er deftig uit. Hij heeft een gouden mantel aan. In zijn handen heeft hij een met zwart fluweel beklede kist. Hij schraapt zijn keel. "Pardoes", zegt hij plechtig, "het is tijd. Er wacht een belangrijke taak op jou. Deze taak ligt in een Wereld vol Wonderen. In deze sprookjesachtige omgeving in Kaatsheuvel zal jij de bewaker zijn van de fantasie. Je wordt daarbij geholpen door, de Grootmagister schraapt wederom zijn keel, de Gouden Fantasiesleutel. Deze sleutel opent werelden die voor anderen gesloten blijven en geeft inzicht aan hen die niet willen kijken. Deze sleutel laat de verbeelding spreken..." En met een plechtig gebaar geeft de Grootmagister Pardoes de fluwelen kist. "Alsjeblieft Pardoes", zegt hij, "Hierin zit de Gouden Fantasiesleutel" "Alle Tovertwinkels, Grootmagister", zegt Pardoes. "Wat doet u opeens deftig. Dat ben ik helemaal niet van u gewend, vertel liever een leuk verhaal ofzo." "Dit is best een deftig moment, Pardoes," glimlacht de Grootmagister. "Want dit betekent ons afscheid. Ik heb je opgeleid tot bewaarder van de Fantasiesleutel. Je bent nu klaar voor je taak." "Maar, maar, Grootmagister. Wat moet ik nu doen als ik iets niet weet?" "Je kunt me altijd vinden", antwoord de Grootmagister raadselachtig. "Waar je ook bent. Kom op! Stap op de Fantasiesleutel."

De Grootmagister zwaait drie maal met zijn arm in het rond, strooit wat Tovertwinkels... en zie! De Gouden Fantasiesleutel is twintig keer groter geworden. "Stap op, Pardoes. Ik twinkel je naar de Efteling." "De Efteling??" zegt Pardoes. "De Efteling!! Joepie!! Had dat dan meteen gezegd!" Hij zwaait zijn been over de Fantasiesleutel en de Grootmagister bestrooit deze met Tovertwinkels. "Joehoepiedoe!!!" Daar gaat Pardoes, op weg naar de Efteling...

Pardoes de Tovernar in de Efteling
De Efteling heeft door de jaren heen verschillende logo's en mascotte's gehad. Voor velen is de Kleine Boodschap kabouter bekend als mascotte. Tegenwoordig kent iedereen Pardoes, die in 1989 door Henny Knoet gecreëerd werd. In eerste instantie bestond Pardoes alleen op briefpapier, entreebewijzen en plastic tassen. De keuze voor een nar is niet zo vreemd, de nar staat immers bekend om zijn vrolijke en speelse verschijning. Deze sluiten perfect aan op hetgeen vooral kleine kinderen erg mooi/leuk vinden. Niet voor niets wordt zo nu en dan de vergelijking getrokken met Disney's Mickey Mouse. Op de foto bovenaan de pagina zie je een van de eerste versies van Pardoes, gelukkig ziet hij er nu vele malen beter uit. Wie beschikt over de 'oude' parkband (met de blauwe cover) ziet daar een Pardoes die al meer lijkt op de Pardoes zoals die kennen, maar is het nog niet helemaal. Hij zag er toen bleker (witter) uit met een nog erg plat gezicht. Niet veel later verscheen Pardoes in zijn huidige hoedanigheid in het park. Het bovenstaande verhaal is overigens niet het enige Efteling verhaal waarin Pardoes een belangrijke rol heeft. Ook in het verhaal van het Huis van de Vijf Zintuigen komt hij voor, in dit verhaal geeft hij de vijf koningszonen advies. En in 2003 kwam er nog een verhaal bij. "Het Geheim van Gravitatie" is het verhaal dat verbonden is aan de gigantische schatkist aan het einde van de Pardoes Promenade.

Begin jaren 90 was, zoals gezegd, Pardoes voor het eerst in levende lijve in het park te bewonderen. Vanaf dit moment groeit ook het aanbod Pardoes-souvenirs. Zo was er in het begin alleen een 'gewone' Pardoes, later kwamen er nog vele bij: Pardoes de Tovernar, Carnaval Pardoes, Fata Morgana Pardoes, Villa Pardoes, Winter Efteling Pardoes, Winterse Pardoes en Ranger Pardoes. Kinderen die lid waren van de Efteling Club wisten dat Pardoes niet het enige karakter was dat uit de pen van Henny Knoet kwam. In een van de boekjes die men vier keer per jaar kreeg, stonden tekeningen en verhalen van Pardoes. In deze boekjes kreeg hij onder andere gezelschap van zijn vriendje Pietertje Muis, zijn vriendin Pardijntje, Pardoma en Pardotje (het neefje van Pardijntje). Natuurlijk was er ook een slechterik in het verhaal: Pantagor, en zijn sluwe hulpje Rattar. Dit gezelschap zal later ook terugkeren in de stripverhalen en CD-Roms van/over Pardoes.

In 2000 kreeg Pardoes niet alleen gezelschap van zijn vriendin Pardijntje, maar ook een eigen promenade. in 2001 werd deze Pardoes Promenade voorzien van een heus bronskleurig Pardoesbeeld. De Promenade werd voorzien van schitterende lantaarns, de 'Wonderwachters' waarin, als je goed kijkt, allemaal een Pardoesbel is verwerkt. De Pardoes Promenade en Pardoesbeeld, werden beide voorzien van muziek dat René Merkelbach had gecomponeerd. In 2001 was Pardoes op het ijs te bewonderen in Efteling on Ice. In deze show maakt Pardoes "een magische reis om de wereld. Overal waar hij komt laat hij een souvenir achter, en brengt zo het Eftelinggevoel in de verschillende landen." Stap voor stap wordt Pardoes steeds prominenter neergezet. Wie zijn ogen eens goed de kost geeft zal Pardoes op vele plekken tegenkomen. Een paar voorbeelden: Zo staat Pardoes op een groot aantal wegwijzers, op de "Kodak Fototip" bordjes, op veel prijslijsten/borden en zelfs op Pasteitjes.

Op 21 mei 2010, kondigde de Efteling voor het eerst officieel aan dat er heuse attractie rondom Pardoes gebouwd zal gaan worden: Hartenhof. Het oorspronkelijke doel was om deze attractie in het jubileumjaar 2012 te openen, maar dat bleek te hoog gegrepen. Wel opende het park Polles Keuken, het pannenkoekenrestaurant van Polle, een nieuw karakter uit de Wereld van Pardoes. Ondanks dat Hartenhof meerdere keren is uitgesteld, kwam in januari 2016 de bevestiging dat de Efteling de attractie in de zomer van 2017 zal gaan openen onder de naam Symbolica.Foto Pardoes op bankje: Dennis Pestman