In 1984 werd Carnaval Festival geopend, een vrolijke reis onder leiding van Jokie de Prrretneus. Tot op heden is Jokie altijd aanwezig geweest in de attractie. In de periode 2005 tot en met 2011 moest Jokie wel een stap terug doen, ten gunste van Loeki de Leeuw. Op vele plekken in de attractie was Jokie in diverse kleuren te vinden. Tegenwoordig hoeft er niet heel hard meer gezocht worden naar de, tegenwoordig rode, nar. Jokie is flink gegroeid en is prominenter dan ooit in en op Carnaval Festival te zien. Alle oude Jokies zijn uit de attractie gehaald om dus plaats te maken voor de grotere nieuwe versie. Hieronder de beschrijving van de rit zoals deze tegenwoordig te beleven is. In de tekst staan ook verwijzingen naar oorspronkelijke versie van de rit.
De wachtruimte
In de oorspronkelijke wachtrij die tot de komst van VogelRok dienst deed, kwam je als bezoeker langs 'Cafe de Feestneus' waar steevast één paar klompen voor de deur stonden. Helaas is dit verdwenen met de komst van VogelRok. De huidige wachtrij bevindt zich links van de attractie. De lampen hebben allen ogen en de kenmerkende rode neus. Na de restyle in 2012 hangen er diverse 'ansichtkaarten' aan de wand met daarom Jokie en zijn vriendinnetje Jet.
De rit
Vanaf de draaischijf wordt ingestapt in één van de vele kleurige karretjes. Alle karretjes hebben overigens de afbeelding van Jokie op de achterkant staan. Nederland is het eerste land waar we doorheen komen. Gelijk om de hoek staan Jokie op de hoek met de Nederlandse vlag bij het Kikkerorkest. Rondom het Hollandse Hoempa pa orkest wordt gedanst terwijl in één van de instrumenten Jet te vinden is. Even verderop naast de vogelverschrikker waar voorheen Loeki stond zijn Jokie en Jet (met tulpen) te zien op een ouderwetse fiets.
Na Nederland komt ons buurland België, wat gemarkeerd wordt door de rode neuzen variant van Manneke Pis. In België is een Jokie net als vroeger weer te zien in een fontein voor een spiegelwand met diverse animatronics ervoor. Boven Jokie hangen zakken Vlaamse Friet en Belgische vlaggetjes. In België is het bekende Carnaval Festival thema te horen in een Frans arrangement. En dat is niet meer dan logisch want na komen we door Frankrijk. Als eerste zijn een paar Fransen te zien die voorbij draaien, onder een hemel van gekleurde bollen. Je zou je haast in Monaco wanen. Vervolgens is Parijs aan de beurt. Hoge gebouwen met veel bloempotten vormen samen met de molen bekend van Moulin Rouge het decor. Dat Parijs de stad van de liefde is, wordt meteen duidelijk als je Jet met een liefdesbrief en hartjes ziet bij Jokie die in één van de vensters staat. Op de voorgrond kunnen dan de schaars geklede danseressen niet ontbreken. Evenals een brasserie, waar twee obers met dienblad de geduldig wachtende mensen proberen te helpen.
Van Frankrijk naar Groot Brittannië is maar een kleine stap, zo ook in Carnaval Festival. De typische Britse bolhoeden en wachters met bontmutsen ontbreken dan ook niet. Het Franse thema van de muziek is weer vervangen door het neutrale thema. Als eerste zijn we Jet die bij de trap naar de metro omlaag vliegt. Jet is niet de enige die vliegt, boven dit tafereel vliegt Jokie in een vliegtuigje met daarachter een vaandel in de Britse kleuren. Het geluid van de vliegtuigmotor gaat precies op de maat van de muziek. De wachters bewaken tweekoppig (voorzijde bontmuts, achterzijde carnavalsmasker) de gevangenissen, met daarin een paar op en neer gaande misdadigers. Vervolgens zien we een toren van een van de vele kastelen die de Britten rijk zijn. Twee schildwachten te paard houden hier de wacht. Voorheen stond hier een blauwe Jokie. Na nog een stukje gevangenis, met Jokie op de voorgrond komen we in het noorden van Groot Brittannië: Schotland. Een doedelzakspeler met hele kleine en dunne (behaarde) benen speelt vrolijk zijn deuntje mee.
Originele België scene in 2004
Na Groot Brittanië is het de beurt aan de Duitsers en Zwitsers. In Duitsland horen we gelijk al aan de muziek dat we in Duitsland zijn aanbeland. Duitsland staat vooral in het teken van wijn, bier en een Volkswagen. Eentje die op een randje balanceert om precies te zijn. Niet verwonderlijk als je ziet dat Jokie de bestuurder. Diverse animatronics dansen vrolijk voor een huisje met op het balkon drie meedeinende dronkaards. Verderop lopen monniken om drie grote vrolijk kijkende bierpullen heen. Vlak voor we Duitsland voor Zwitserland verruilen is aan de muur een groot vat wijn te zien met een tapje erop. In Zwitserland dwarrelt Jet aan een doek met de Zwitserse vlag erop naar beneden terwijl Jokie onder een sneeuwpop bungelt. In de oorspronkelijke versie van de rit stond in de hoek nog een Jokie met een stuk kaas.
Het karretje draait 180 graden om en we zijn (ook duidelijk aan het arrangement te horen) in Italië aangekomen. Een Venetiaans gondel mag natuurlijk niet ontbreken. Bij deze gondel staat een kardinaal te zwaaien terwijl op de voorgrond Jokie, een hoedenverkoper, een clown en een man met ballonnen staan. In het midden staat een kantelende Toren van Pisa die angstvallig wordt tegengehouden door een van de animatronics. In het midden zitten Jokie en Jet op een scooter (met zijspan) zoals de Italianen zichzelf ook vaak door Rome verplaatsen.
Japanse Geisha's (2019)
We verlaten Italië, en rijden door een enorm chinees masker en wanen ons al vrij snel in het verre oosten. Echt duidelijk is het niet of we nu in China of Japan zitten. Beide landen worden nogal door elkaar gehaald. Als eerste komen we langs een muur met drie gezichten erop, als het karretje draait staan we oog met drie Japanners die alle voorbijganger beleeft groeten. Na deze drie kereltjes volgen op een bruggetje 3 beleefd bruggetje zwaaiende dames, of beter gezegd geisha’s. Wat ook onlosmakelijk met China en Japan verbonden is, dat zijn de sumoworstelaars. Het zal dan ook niemand verbazen dat deze ook in de attractie te vinden zijn. De volgende scène is in 2005 het meest veranderd. Vroeger stonden er diverse poppen met op de achtergrond 2 maskers die om en om naar boven en beneden gaan. Voor de twee bewegende maskers ligt een pad met aan het einde een Riksja, waar Jokie en Jet inzitten. We vervolgens onze reis langs een oosters schimmenspel. Eén van de schimmen is tegenwoordig Jokie. Hierna reizen we naar een Chinese draak met bewegende nek en ogen. Op de voorgrond staan staan enkele chinezen met borden op stokjes te spelen. Aan de zijkant staan Chinese en Japanse toeristen die druk aan het fotograferen zijn.
Van het exotische oosten, naar de kou van Alaska. Dansende pinguïns, ijsberen, het staat er allemaal. Maar er is meer, zo zijn er Eskimo's met hun iglo's, en wordt er door een stel piraten ijs verkocht. Bij de iglo zit Jokie op een slee en kijken de pinguïns die ervoor staan verlekkerd naar Jet te kijken die een vis (mét rode neus) gevangen heeft. De karretjes draaien een beetje bij en gaan achterwaarts onder het ijs door op weg naar de Tropen. Echter van boven het ijs kijken ijsmannen én een wederom vissende Jet ons door een aantal wakken aan. Als het karretje vervolgens weer bijdraait dan komen we in de jungle aan. Oorspronkelijk zagen we Jokie tussen de inboorlingen, die wegduiken voor een spin die wordt vastgehouden door een gigantische aap. In één van de met ogen uitgeruste bomen zit iemand een krantje te lezen, terwijl onder een gigantische aap de inboorlingen met speren en schilden, wegduiken als vanaf de aap een spin zich aan zijn rag naar beneden laat zakken. In 2019 is de scene bij groot onderhoudsbeurt aangepast, waardoor we nu de lokale bewoners in originele kleding zien feesten Na de Afrikaanse jungle is het enkel nog de beurt aan Mexico en Hawaï.
Nieuwe Alaska scene (2012)
Het eerste wat we zijn is een enorm grote beeltenis met een sombrero, waaronder diverse Mexicaantjes met gitaar (het arrangement van de attractie is nu in Mariachi stijl) op hun ezeltje rond rijden. Tegen de muur staan een grote totempaal doe lichtgevende rode neuzen heeft, gelijk na Mexico, maar nog voor de grote finale zien we Hawaï. Hier zien we Jokie met een rieten hoela-rokje op een surfboard staan. De karretjes rijden door en na een flits van de ‘actiefoto’ zijn we terecht gekomen in de allerlaatste scène. Onder het toeziend oog van een gigantische prins carnaval, net gouden staf en al, worden we uitgezwaaid door de hele wereld.
Vertegenwoordigers uit de verschillende landen groeten ons. Zo is er een Nederlander met een bordje "Tot Ziens!", een Belg met "Groeten aan de buren", een Duits meisje met: "Auf Wiedersehen", een Fransman "Au Revoir", een Hawaï meisje "Aloha" en een Japanner met Japanse tekens op z’n bord. Als de karretjes vervolgens weer bij draaien zit onze reis er weer op en komen we via het winkeltje Confetti weer in de echte wereld terecht. Buiten op het plein aangekomen is de kans best groot dat je Jokie en Jet in levende lijve treft.
Originele Italië Scene in 2003
|