Voorpagina « Sprookjes « AquanuraFonteinshow Bellagio Hotel, Las VegasOp 18 april 2011 kwam de Efteling naar buiten met het bericht dat Aquanura de attractie is waarmee het park haar 60 jarig jubileum mee wil gaan vieren. Dit was echter niet de attractie die het park op het oog had voor haar jubileum. Oorspronkelijk wilde de Efteling dit vieren met Hartenhof, een attractie rondom Pardoes. Dit project bleek te omvangrijk, waardoor de attractie uitgesteld werd, aanvankelijk met één jaar, maar al snel bleek dat het nog langer zou gaan duren.. Toch wil de Efteling het jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. Tijdens de perspresentatie van Raveleijn liet directie-voorzitter Bart de Boer al weten dat er zeer waarschijnlijk een jubileumattractie zou komen. Veel wilde Bart de Boer er niet over kwijt, behalve dan dat nadere informatie later, doormiddel van een persbericht, bekend gemaakt zou worden.

Vele Eftelingliefhebbers werden vrijdag 15 april 2011 compleet verrast toen directievoorzitter Bart de Boer op zijn Twitter bekend maakte de komende drie dagen alvast enkele hints te geven over de jubileumattractie. Het bleek een mooie manier om warm te lopen voor het persbericht, op diverse fora waren de speculaties bijna niet bij te houden zo snel ging het. Met onderstaande tweets, was daar ook alle reden toe. Na het weekend stond in het Brabants Dagblad en op Wondernet (intranet van de Efteling) wat de jubileumattractie zou gaan worden. Op Twitter heeft Bart de Boer vervolgens een aantal van zijn tweets nog toegelicht (de overige zijn eigen verklaringen). Hieronder een overzicht van de zijn tweets en de toelichtingen.

Hints
Toelichting
Hint 1: Anura Kikkerkoning, Thematisering van de attractie
Hint 2: Royalty Kikkerkoning, Thematisering van de attractie
Hint 3: Zeemeermin
In Loch Nes zit een monster, in de Vonderplas zat ooit een Zeemeermin
Hint 4: Roeien met de riemen die je had Locatie, Vlonderplas, voormalige Roeivijver
Hint 5: 3e van de wereld, grootste van Europa
Eerste aanwijzing dat het om een grote fonteinshow gaat
Hint 6: Chinese Wadjang met een c (maar geen kitsch) WOC: Disney's World of Color (fonteinshow)
Hint 7: Las Vegas Fonteinshow, van WET
Hint 8: Dubai Fonteinshow, van WET
Hint 9: NAT WET Design, Water Entertainment Technologies

Zoals uit de tweets al bleek, wordt Aquanura volgens de Efteling de grootste fonteinenshow van Europa. Na Las Vegas en Dubai is het zelfs de derde grootste van de wereld. Dat belooft heel wat. Nog ten tijde van de bouw van de Vliegende Hollander, speelde het park al met het idee om de vijvers 'terug te geven' aan de gasten. Men speelde onder andere met de gedachte om op het eiland in de Roeivijver een fontein/vulkaan achtige thema-tisering te willen hebben, zoals het Mirage hotel in Las Vegas ook heeft. Dit bleek echter te duur, en zoals zo vaak ging er weer een idee de ijskast in. Tijdens de Winter Efteling van 2008-2009 heeft het park nog een voorzichtige poging gewaagd op de Vonderplas met de Midzomernachtdroom. Deze show draaide om Pardoes en een op een watergordijn geprojecteerde Koning Winter. Helaas was dit niet wat het had kunnen zijn.

Nu blijkt dat men het concept van de grote watershows niet vergeten is. Met de komst van Aquanura komen de plannen, in iets andere vorm tot leven. De Efteling heeft sinds de (bouw)problemen van de Vliegende Hollander laten zien echt alleen voor het beste te gaan. Dat blijkt ook nu weer uit de leverancier. Gekozen is voor de firma WET Design uit Los Angeles, die ook achter de shows (en vulkaan) in Las Vegas en Dubai zit. Met Aquanura compenseert de Efteling ruimschoots het wegvallen van de Waterorgelzaal, die tegenwoordig als televisiestudio dient voor Efteling TV, De Schatkamer.Concept-art Aquanura (bron Efteling)